Elérhetőségek

MEZŐFI CSABA e.v.

Cím: 6500 Baja,
Szegedi út 121.
Telefon:
+36 30/24-90-196
E-mail:
hidraulika@mezofi-hidraulika.hu
Kapcsolatok Facebook


Hidraulikus (hidrosztatikus)

A hidraulikus hajtás úgy valósul meg, hogy a meghajtó Diesel motor mechanikai munkáját egy hidraulika szivattyú alakítja hidraulikus energiává, amit a meghajtott egységhez illesztett hidromotor alakítja újra mechanikai energiává.
 
 
1.Hidrosztatikus hajtás
 
Ennek a hajtásmódnak az előnyei: - fokozat nélküli áttételváltoztatás - a sebességváltást távvezérléssel, automatikusan is megoldható irányítókészülékekkel - szerkezeti elemek méretei kicsik - az energiát csővezetékeken, zegzugos helyeken is lehet közvetíteni A hidrosztatikus hajtóművek jelentős része változtatható fajlagos szállítású szivattyúból és állandó nyelésű motorból áll. A hajtómű mechanikus sebességváltóval differenciálművel egészül ki.
 

 

2.Állíthatú szivattyú - konstans motor

A hidrosztatikus hajtóművek másik jelentős részénél változtatható a szivattyú fajlagos szállítása és változtatható a motorok fajlagos nyelése is.

 

3. Változtatható fajlagos szállítású szivattyú

A fokozat nélküli sebességváltást a leghatékonyabban úgy érhetjük el, hogy a szivattyú fajlagos szállítását és a motor fajlagos nyelését kombináltan változtatjuk irányító és szabályzó készülékkel, elemekkel.

 

4. Változtatható nyelésű motor

A hidraulikus teljesítményt a folyadék nyomása (p) és az áramlása (Q) határozza meg. A teljesítmény úgy növelhető, hogy a két tag közül valamelyiket vagy mindkettőt növeljük. A hidrosztatikus hajtás rendszerekben nagy nyomás (pmax=420 bar) uralkodik. A szivattyúk és motorok elemi precízen, 0.001 mm pontossággal illesztett alkatrészek. A hidraulikus rendszerek felépítés szerint lehetnek nyitott vagy zártkörű rendszerek. A nyitott hidraulikus körfolyamat jellemzője, hogy a folyadék a tartályon keresztül végez körforgást. Ez a legegyszerűbb körfolyamat melyet fel lehet építeni.

 

5. Nyitott hidraulikus körfolyam

A körfolyamban a mechanikai energiaváltoztatást fojtással, illetve a szivattyú vagy hidromotor folyadékszállításának változtatásával lehet elérni. Felhasználási terület: - központi hidraulika rendszerek - autóipar - szerszámgépek - fafeldolgozás Előnye: - egyszerű kapcsolási kiépítés - költséghatékony vezérlés Hátránya: - rossz hatásfok - nagy fojtási veszteségek a részterhelési tartományban A zárt hidraulikus rendszerekben a hidromotorból visszaáramló folyadék közvetlenül a szivattyú szívócsonkjához áramlik vissza. Ebben a körfolyamban a szivattyú és a hidromotor is állítható kivitelű. A szivattyú csak egy irányban forog, azonban a hidromotor mindkét irányban foroghat. A szivattyú kibillentési szöge a nulla helyzeten keresztül fokozat nélkül állítható, ezzel a folyadékáram iránya megváltoztatható. A hidromotor azonban csak egyik oldalra billen ki, ami szintén fokozat nélkül állítható. Beépített nyomáshatároló szelepek segítségével biztosítható a hidraulikus körfolyamban a maximálisan megengedett nyomás értéke. Nyomó oldalanként egy-egy (pl. két forgásirány esetén két darab) állítható nyomáshatároló szelep kerül beépítésre a rendszerbe.

 

6. Zárt hidraulikus körfolyam

Felhasználási terület: - hidrosztatikus meghajtások nagy teljesítményigénynél - járókerékhajtások - szélerőművek - betonmixerek Előnye: - jó hatásfok - kompakt beépítési méretek - egyszerű vezérlés Hátránya: - nagy nyomásingadozások - rugóeffektus a hosszú vezetékeknél A hidraulikus rendszerben a folyadék, mint energiaközvetítő elem szerepel, ugyanakkor a folyadékot számos igénybevétel éri és érheti. A hidraulikus rendszerek üzemeltetésekor a legfontosabb szempont, hogy az előírt minőségű és mennyiségű folyadékot használják, illetve azt a megadott üzemidő vagy elhasználódás után cseréljék ki. Az üzemeltetés során mind a természetes elhasználódásból mind a helytelen üzemeltetésből, vagy az esetleges anyaghibából adódóan előfordulnak hibák, amelyek a gép részleges, illetve teljes üzemzavarához vezetnek. Vannak olyan hibajelenségek, amelyekből egyértelműen lehet következtetni a hibás egységre. Ebben az esetben az üzemeltető alkatrészcserével el tudja hárítani az üzemzavart. Ha a hibajelenség nem egyértelmű és a probléma összetett, akkor ajánlott a megfelelő gépszervizhez, szakműhelyhez fordulni. Fontos, hogy a szakszerű hibakereséshez rendelkezésre álljon a kapcsolási rajz.

 

7. Hidrosztatikus járókerék hajtás - kormányzás

Mind a hiba megállapításnál mind a javítás területén elengedhetetlen követelmény a szakszerűség és a megfelelő műszerezettség, szakszerviz közreműködése!

 

8. Hidraulika rendszer mérése

Ez különösen vonatkozik a hidrosztatikus hajtások egységeire, amelyek csak megfelelő célszerszámokkal, műszaki információkkal és beállítási értékekkel javítható biztonsággal. A feljavított egységeket be kell vizsgálni próbapadi járatással! Hidrosztatikus egységek javítása esetén elengedhetetlen követelmény az olaj szerviz (olaj - szűrők cseréje) elvégzése. Ennek hiányában a feljavított egységek nagyon rövid időn belül ismét meghibásodhatnak!

 

 

Mezőfi Csaba

 

 

Hidraulikus (hidrosztatikus)

Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
MEZŐFI CSABA e.v. - Magyar