Elérhetőségek

MEZŐFI CSABA e.v.

Cím: 6500 Baja,
Szegedi út 121.
Telefon:
+36 30/24-90-196
E-mail:
hidraulika@mezofi-hidraulika.hu
Kapcsolatok Facebook


Hidraulika a körhintában

A vidámparkok és búcsúk egyre nagyobb közkedveltségnek örvendenek. Ez elsősorban az ott működő hintáknak köszönhető, amelyek mindig új effektekkel gondoskodnak a hátborzongató izgalomról és a szívdobogásról, ezáltal jelentős számú látogatót vonzanak. A következőkben bemutatott "Fly Away" nevű körhintát a Huss cég tervezte és építette fel Brémában. A szerkezet mozgatását teljes mértékben Rexroth hidraulikával oldották meg.
A hinták különböző kivitelben léteznek, vannak hullámvasutak, körhinták és a szabadesés élményére építő egyéb különleges hinták. Különösen a körhinták esetében játszik döntő szerepet a hidraulikus hajtástechnika, mivel itt igen nagy tömeget kell dinamikusan gyorsítani, majd biztonságosan és harmonikusan lefékezni.

Alapállapotban a kerék (22 méteres átmérőjű), amelynek kerületén 18 ikerfülke található felfüggesztve, vízszintes pozícióban helyezkedik el a földön.

Miután a 36 utas fekve, fejjel előre nézve elhelyezkedett a fülkékben, a kerék 45 fokos ferde helyzetbe emelkedik fel. Ezután a kerék felgyorsul a névleges fordulatszámra, miközben a fülkék kifele lendülnek; végül az egész szerkezet függőleges helyzetbe emelkedik. A beprogramozott idő elteltével a kerék ismét alapállásba süllyed vissza, miközben forgása fokozatosan megszűnik. Hogy az élvezetet tovább fokozzuk, a forgási irány minden menetnél változtatható.

A hidraulikus berendezés

a Fly Away esetében egy kb. 150 KW-os teljesítményű tápegységből áll, amely az emelő- és forgatóművet - vezérléssel együtt - valamint a különböző szükségműködtető berendezéseket látja el. Az utasok biztonsága elsődleges szempont volt a hidraulikus berendezés megtervezésekor. Garantálni kellett például feszültségkieséskor vagy a különböző hidraulikus funkciók kimaradásakor a forgatómű finom lefékezését, valamint a kerék süllyesztését. A szerkezet ilyen irányú alkalmasságát a TÜV Bayern tanúsítja.

Az ilyen jellegű projekteknél a hidraulikus hajtások tervezésénél fontos a magas fokú know-how és a széles termékskála. A Bosch Rexroth által kivitelezett berendezés számítógépes szimulációja segített a hibákat a megvalósítás fázisában elkerülni, és az üzembe helyezés idejét jelentősen lerövidítette.

Az emelőmű

egy kéttagú teleszkóphengerből áll (390/300/250/160/4952), melynél a két tag szinkronizálva mozog. Az emelés, illetve a süllyesztés egy egyszerű útváltó szeleppel működtethető. A süllyesztés az önsúly segítségével történik egy féknyelven keresztül. A felső holtpont elérésekor a terhelésváltás következtében fellépő negatív terhelést a gyűrűtér terheléstől függő nyomása kompenzálja. A szükséges nyomást egy arányos nyomáshatárolóval hozzák létre.

A forgatómű

hajtása egy zárt körfolyammal történik, mely egy arányos szeleppel szabályozott 180 cm3-es A4VSG axiáldugattyús szivattyúból és egy 107 cm3-es folyadéknyelésű konstans A2FM ferdetengelyes, axiáldugattyús motorból áll. A PLC által meghatározott fordulatszám alapjelet egy digitális egytengely HNC100-as dolgozza fel, és továbbítja a szivattyú arányos szelepeit vezérlő VT 12350 erősítő kártyához. A HNC100 generálja a gyorsító és lassító rámpákat (időket), miközben figyeli és értékeli a kerék forgási jellemzőit, mint például forgásirány és a nyugalmi helyzet. Ezen fordulatszám adatokat egy inkrementál jeladón keresztül gyűjti be a HNC.

Rezümé

A Huss cég "Fly away" hintájával a szabadidős technika piaca egy újabb, attraktív hintával lett gazdagabb. A Bosch Rexroth által tervezett, szállított és üzembe helyezett hidraulikus hajtástechnika is nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a hinta működése az utasok érdekében harmonikusan, dinamikusan, megbízhatóan és nagy biztonsággal történik.

Jan-Dirk Voggenauer

A "Fly Away" műszaki adatai

Beépített teljesítmény 150 KW
A teleszkópcilinder lökethossza 4952 mm
Munkahenger kitolási sebessége 4 m/min
Nyomó erő 1440 KN
A forgatómű max. fordulatszáma 13 U/min
Max. gyorsulás 2.5 g
Rendszernyomás forgatómű/emelőmű 260/300 bar

Általános adatok
Területigény 20 X 26 m
Teljes magasság kb. 22 m
Maximális utaslétszám 36 személy 18 fülkében

forrás: forrás: Bosch Rexroth Kft. - The Drive & Control Company
http://www.boschrexroth.com

 

Hidraulika a körhintában

Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
MEZŐFI CSABA e.v. - Magyar