Elérhetőségek

MEZŐFI CSABA e.v.

Cím: 6500 Baja,
Szegedi út 121.
Telefon:
+36 30/24-90-196
E-mail:
hidraulika@mezofi-hidraulika.hu
Kapcsolatok Facebook


Bálázó prés hidraulika rendszere

A berendezés

Egy hazai gépgyártó vállalat egyik fő termékcsaládja a hulladékok tömörítésére szolgáló bálázó prés. A tömörítő gépek többféle méretben, teljesítménnyel készülnek, de a préseléshez szükséges erőt minden gép esetében a hidraulika tápegység biztosítja. A tápegység a fő nyomó munkahengeren kívül egyéb, segéd funkciókért felelős hengereket is ellát.

A berendezés a nagy teljesítményű préselést, gazdaságos energia felhasználás mellet teljesítményarányos hajtóművön keresztül automatikusan vezérelt présdugattyú sebességállítással éri el. Az optimális tömörség és a nagy bálasúly egy nyomásvezérelt három oldali préscsatorna állítással érhető el.

A feladat

A hidraulika rendszerrel szemben támasztott
elvárások:

 • terheléstől független állandó teljesítmény felvétel
 • présdugattyú sebességének nyomásfüggő vezérlése
 • vágóélprés mozgatása
 • drótvágó egység mozgatása
 • kaloda szorítás
 • virbulátor pozícionálás

Elsődleges szempont tehát a tömörítés hatékonysága, azaz adott teljesítmény mellett, a munkahenger minél gyorsabban történő mozgatása. A feladat megoldására a szigorú elvárásoknak megfelelő hidraulika tápegységet és vezérlést több géptípushoz is a Bosch Rexroth építette.

A folyamat leírása

Kötegelt hulladékok adagolásakor a kötegeket a forgó mozgást végző virbulátor vágja szét, melynek pozícionálása hidraulikus munkahengerekkel állítható.

A préselési folyamat az anyag sűrítésével kezdődik.

A présdugattyú sebességének vezérlése nyomástól függően történik. A teljes préselési folyamat vezérlése nyomás-, idő-, és útfüggő. A préselési folyamat befejeztével a présdugattyú automatikusan visszajár alapállásba és a préselési folyamat újrakezdődik.

Ha a présdugattyút anyagfelhalmozódás gátolja előrehaladásában a vágóélnél, akkor a vezérlés beindítja a vágóél-préselőt. Ekkor a présdugattyú egy kissé visszamegy, a vágóélpréselő lefelé indul a présaknába, eltávolítja az anyagot a vágóéltől, majd visszajár kiinduló helyzetébe. Ha a vágóél még mindig nem tud továbbmenni, a folyamat addig ismétlődik, míg a préselési folyamat akadálytalanul nem folytatódhat.

Ha megvan a beállított bálahossz, a vezérlés indítja az automatikus kötöző készüléket. A présdugattyú által végzett időtől függően vezérelt utánpréselés befejeztével a kötözőhuzalokat a vágókészülék kése elvágja. A kész bálákat a nyomásvezérelt, állítható sajtoló csatornán át a következő anyag kitolja.

A Bosch Rexroth szállítási és vállalási terjedelme

A hidraulika rendszer végleges tervei a gépépítő partner szakemberei és a Bosch Rexroth tervezőinek közös fejlesztő munkája eredményeként születtek.

A Bosch Rexroth által gyártott és szállított egységek az alábbiak:

 • hidraulika tápegység
  • teljesítményszabályzott szivattyúegység (22-45 kW)
  • vezérlő egység arányos útváltóval, ülékes szeleppel (préshengerhez)
  • önálló hűtő-szűrő kör
  • egyéb ellenőrző és mérőeszközök
 • vezérlő egység (egyéb funkciókhoz)

Az állandó teljesítményen történő préselésről az axiáldugattyús szabályozott szivattyú gondoskodik, mely a nyomás növekedésével a préshenger sebességet fokozatosan csökkenti.

A henger a differenciál kapcsolást megvalósító szabályozó útváltó szelepnek köszönhetően maximális sebességgel indul. A tolattyú helyzetét figyelő visszacsatolással ellátott útváltó a nyomás fokozatos növekedése mellett egy nyomástávadó jelére kapcsolási helyzetet vált és a hengert lassabb sebességre kapcsolja, melynek további sebessége a nyomás növekedésével folyamatosan csökken.

A kötöző, vágó és egyéb funkciók vezérlése előtt egy nyomáscsökkentő gondoskodik a főköri nyomás megfelelő szintre történő redukálásáról. A négy funkciót vezérlő szeleptömb a hengerek mindegyikén lehetővé teszi a mindkét irányú sebességállítást és adott pozícióban történő tartást.

A bálaprés gép építésének utolsó fázisában a tápegység gépen való elhelyezését követően a préshenger helyszíni csövezési munkáit a Bosch Rexroth szakemberei végezték.

forrás: Bosch Rexroth Kft. - The Drive & Control Company
http://www.boschrexroth.com

Bálázó prés hidraulika rendszere

Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
MEZŐFI CSABA e.v. - Magyar